Ik was een paar jaar geleden in India en genoot van geitendravers bij een familielid. Een oudere oom vroeg me: ‘Krijg je geitendravers in het VK’? En toen ik ja zei, was zijn volgende vraag ‘zijn ze duur’.
Mijn antwoord verraste hem en andere aanwezigen op de familiebijeenkomst. Dit is wat ik antwoordde: “ze zijn niet duur, we krijgen ze tegen wegwerpprijzen, maar wat duur is, is Bhindi”, of Okra zoals je het in het Engels noemt. Bhindi is een alledaagse groente in India, maar verse, malse okra vinden in het VK is een echte traktatie.
Groente en fruit boodschappen doen is voor mij een van de leuke wekelijkse bezigheden. Ik koop met veel plezier verse seizoensgroenten. Natuurlijk, zoals je weet, houden groenten ons gezond en fit, maar ze zijn ook goed voor onze huid en haar.
Dus welke groenten moet je eten voor gezond haar? Alles beschikbaar in uw regio, inclusief okra. Maar hier zijn mijn top drie keuzes die je moet eten als je nog niet aan het eten bent:
1. Rode biet
2. Kool
3. Spinazie
3 vitamine-verpakte groenten voor een sterke en gezonde haargroei
1. Rode biet
Yup, geen universele favoriet, maar het is geweldig voor je gezondheid en goed voor je haar. Dus wat maakt bieten goed voor ons?
Nou, bieten zitten boordevol antioxidanten. In feite zijn ze gerangschikt als een van de 10 krachtigste antioxidanten groenten. Het voordeel van antioxidanten is dat ze het effect compenseren van vrije radicalen (onstabiele zuurstofmoleculen in het lichaam), die schade kunnen toebrengen aan gezonde cellen, waaronder onze haarcellen.
Bovendien helpt deze zoete, aards smakende groente onze leverfunctie te beschermen en te verbeteren. En volgens ayurveda, als onze lever blij is, zal onze huid stralen en zal ons haar groeien.
Hoe eet je: Je kunt de rode biet in kleine stukjes snijden, limoensap en zout uitpersen en als bijgerecht eten. Ik maak ook graag bieten roerbak, het smaakt heerlijk met rijst en wat dal.
2. Kool
Kool is een andere bescheiden groente met geweldige voordelen voor haar en gezondheid. De lage prijs van kool en de voordelen voor de gezondheid leverden het in de Middeleeuwen de bijnaam ‘drug van de arme man’ op.
Dus wat maakt kool goed voor ons?
Het zijn de rijke hoeveelheden vitamine C, vezels en zwavelverbindingen die het bevat. Zwavel is essentieel voor de productie van aminozuren die de bouwstenen zijn van onze spieren, weefsels en haar. Dus door zwavelrijk voedsel zoals kool toe te voegen, helpen we ons haar van binnenuit sterk en gezond te worden.
Bovendien is kool ook een uitstekende bron van vitamine C, die helpt bij het gezond houden van onze bloedvaten. En als onze bloedvaten gezond zijn, zullen ze meer zuurstof en voedingsstoffen aan de haarzakjes leveren. En dat is natuurlijk goed voor de haargroei.
Hoe eet je: Kool smaakt heerlijk in roerbakgerechten of nasi. Je kunt het naast lente-ui, paprika en wortels gebruiken.
3. Spinazie
Laten we, na de twee bescheiden groenten – rode biet en kool – kijken naar de populaire groente Spinazie. Spinazie is een superfood. Het zit boordevol tonnen voedingsstoffen die onze huid, haar en botten ten goede komen. Spinazie is een uitstekende bron van ijzer, magnesium, vitamine A, C, E en Bs.
Zoals velen van jullie wellicht weten, is ijzertekort een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval bij vrouwen. Dus door spinazie en andere groene bladgroenten te eten, voeg je ijzer toe aan je dieet.
Een andere voedingsstof die spinazie levert, is vitamine A. Nu bevordert vitamine A niet direct de haargroei, maar het helpt talg of natuurlijke oliën van onze hoofdhuid te produceren. Sebum werkt als een natuurlijke conditioner en helpt onze hoofdhuid te hydrateren en verwijdert een droge, jeukende huid. Bovendien maakt talg het haar zacht, glad en glanzend. Best cool, hè?
Hoe te eten: Je kunt rauwe spinazie toevoegen aan je boterhammen. Je kunt spinazie ook lichtjes fruiten met olie, knoflook en wat zout. Of voeg spinazie toe aan je omeletten, pasta’s en soepen.
Dit zijn mijn top drie groenten om het haar van binnenuit te voeden. Eet je er een van? Wat zijn je favoriete groenten en hoe eet je ze. Laat het me weten in het commentaarveld hieronder…